KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jak wspierać dziecko w okresie koronawirusa?

Drodzy Rodzice!

Okres kwarantanny to trudny okres dla osób dorosłych, a przede wszystkim dla dzieci. Trudno im wytłumaczyć co się dzieje. Nie do końca rozumieją dlaczego nie mogą iść do przedszkola, do koleżanki, do kina. Nie pojmują dlaczego pomimo pięknej, słonecznej pogody nie mogą iść na spacer, tylko muszą siedzieć w domu.

Bajki są bliskie dzieciom i może właśnie one pomogą nam przekazać istotę zaistniałej sytuacji. Pani Ania, autorka bloga – dzieckiembadz.pl udostępniła opowiadanie dla dzieci „O wirusie, który nosił koronę”. Na YouTube znajdą Państwo, w ramach akcji „ZostańcieWDomu”, „Bajkę o Wirusku”, która zawiera również piosenkę z pokazywaniem na temat konieczności mycia rąk.

A czy należy z dziećmi rozmawiać? Oczywiście! Dzieci są bardzo spostrzegawcze. Nasze emocje, które teraz są w obecnej sytuacji, udzielają się przedszkolakom. Dzieci nurtują pytania: Co to jest koronawirus i czym grozi spotkanie z nim? Dlaczego nie mogę iść do przedszkola? Rodzice zaś zastanawiają się: Jak rozmawiać z dzieckiem na te trudne tematy? Z pomocą rodzicom przychodzi kolumbijska psycholog, która jest autorką opowiadania o wirusie. Powstała jego polska wersja przygotowana przez kolektyw MamyProjekt. Zachęcamy Państwa do obejrzenia go wspólnie ze swoimi pociechami.

Jak wspierać dzieci w doświadczeniu lęku w obecnej sytuacji znajdą Państwo również w udostępnionym na stronie bycblizej.pl nagraniu wideo "Koronawirus – wsparcie emocjonalne dla dzieci" opracowane przez psycholog dziecięcą.

Mamy nadzieję, że wyżej wymienione pozycje wyjdą naprzeciw emocjom małego dziecka i pozwolą naszym przedszkolakom oswoić się z obecną sytuacją. Dzięki prowadzonym rozmowom i tłumaczeniu dziecku jego strach przed nieznanym może się zmniejszyć. Pamiętajmy, że dzieciom też należy się wiedza i wsparcie.