Jadłospis
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek (19.05.2025) | Kasza manna na mleku (200 g). Angielka (40 g) z masłem (6 g), sałatą (10 g), serem wędzonym (20 g), kolorowy półmisek warzyw do chrupania- pomidory malinowe, ogórek zielony, kolorowa papryka -30 g. | Rosół z makaronem i natką pietruszki (250 g). Mięso mielone z warzywami (70 g), ziemniaki piure z koperkiem (150 g), sałata z jogurtem naturalnym (80 g), napój miętowy z miodem (200 g). | Mus z kaszy jaglanej (120 g) z sosem truskawkowo- malinowym (25 g), ½ banana. |
Wtorek (20.05.2025) | Bułka kajzerka (40 g) z masłem (6 g), kabanos drobiowy (35 g), kolorowy półmisek warzyw do chrupania -rzodkiewka, ogórka świeży, pomidory malinowe, papryka kolorowa- 30 g, kawa mleczna (200 g). | Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami i natką pietruszki (250 g). Kluski parowane (180 g) z sosem jogurtowo – śmietanowym (30 g), sur. z marchewki i brzoskwiń (100 g), kompot owocowy (200 g). | Chleb razowy (40 g) z masłem (5 g), pasta z tuńczyka i jajek z ogórkiem kwaszonym (30 g), herbata z cytryną (160 g). |
Środa (21.05.2025) | Bułka kajzerka (40 g) z masłem (5 g), sałatą (10 g) i szynką (20 g), papryka kolorowa do chrupania (20 g), kakao (200 g). Sok owocowy (200 g). | Zupa pejzanka z ziemniakami i natką pietruszki (250 g). Pulpety drobiowe gotowane w sosie pomidorowym (120 g), kasza bulgur na sypko (35 g), sur. z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem (100 g), herbatka owocowa z miodem (200 g). | Deser mleczny „Bakuś” (100 g), chrupki kukurydziane (25 g), ¼ pomarańcza. |
Czwartek (22.05.2025) | Płatki kukurydziane na mleku (200 g). Angielka (40 g) z masłem (6 g), pasta z sera białego z marchewką (25 g), 1/2 banana. | Zupa kalafiorowa z ziemniakami z natką pietruszki (250 g). Łazanki z kapusta i mięsem (220 g), kompot owocowy (200 g). | Chleb z ziarnami ( 40 g) z masłem (5 g), jajko krojone ze szczypiorkiem i rzodkiewką (30 g), herbata z cytryną (200 g). |
Piątek (23.05.2025) | Bułka grahamka (40 g) z masłem (6 g), sałatą (10 g), polędwicą (20 g), kolorowy półmisek warzyw do chrupania - kolorowa papryka, rzodkiewka, ogórka świeży, pomidor malinowy- 30 g), kawa mleczna (200 g). | Zupa z czerwonej soczewicy z zacierką i natką pietruszki (250 g). Pieczony filet z ryby w sosie greckim (120 g), ziemniaki piure z koperkiem (150 g), kompot owocowy (200 g). | Jogurt z owocami (120 g), biszkopty bezcukrowe (25 g), ½ jabłka. |